TIPS AND TRICKS za Sankt-Peterburg

TIPS AND TRICKS za Sankt-Peterburg

 

 

VIZA

Za putovanje u Rusiju potrebna je viza. Izdaje ju Ruski vizni centar (A. Hebranga 25, Zagreb, whs-croatia.com). Cijena je 35 € plus 200 kn naknade za izdavanje vize.

Što je potrebno za vizu?

 • važeća putovnica koja vrijedi još najmanje 6 mjeseci nakon putovanja
 • popunjeni online upitnik koji možete preuzeti na stranicama Konzularnog odjela Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije
 • fotografija 3,5 x 4,5 cm
 • polica putnog osiguranja s pokrićem od 30 000 €
 • vaučer rezervacije hotela/hostela u Rusiji
 • potvrda ruske turističke agencije o prihvatu stranog turista u Rusiju

Ovo zadnje može vam izdati hotel u kojemu ste rezervirali smještaj, samo ih morate kontaktirati mailom. Potvrdu je moguće dobiti i na internetskoj stranici www.saint-petersburg.com ili na Facebookovoj stranici St Petersburg Guide – TO SU BESPLATNI NAČINI.

Ako vam je jednostavnije, potvrdu možete kupiti i u turističkoj agenciji Atlantis travel u Zagrebu u Petrinjskoj. Cijena je 375 kn. Kod njih možete zatražiti kompletno posredovanje za izdavanje vize što će vas koštati nešto manje od 1000 kn.

 

 

NOVAC, MJENJAČNICE

Ruska valuta je rublja. Trenutni tečaj je 1 EUR = 70 RUB. Rublja je nestabilna valuta pa tečaj dosta varira, čak na dnevnoj bazi.

Mjenjačnice u Rusiji često ne poštuju službeni tečaj. Nipošto nemojte mijenjati novac na aerodromu jer je tečaj znatno nepovoljniji.

AERODROM PULKOVO

Udaljen je 20 km od grada. Najjeftiniji transfer do centra su bus i metro. Bus br. 13 vozi do metro stanice Moskovskaya. To je direktna linija do Nevsky Prospekta.

Mi smo zatražili hotelski transfer po cijeni od 150 kn. Službeni taksi od aerodroma do centra je oko 250 kn.

RESTORANI

Svakako treba probati ruske pite u Stolle restoranu (Nevsky Prospekt 11). Možete birati između slanih i slatkih. Ove slane kompletan su obrok jer su punjene lososom, brokulom ili sirom. Osoblje govori engleski i imaju engleski jelovnik.

 

 

 

 

 

 

Mjesto na kojem jedu lokalci je Stolovaya (Nevsky Prospekt 25). Vrlo povoljno, a fino. Možete ručati za 30 kn. Ima ih na više lokacija u gradu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako se želite počastiti u boljem restoranu, potražite restorane/brodove usidrene na Nevi, npr. Volga Volga, a jedan od kultnih restorana u gradu je Idiot.

Svaki pub ili kafić poslužuje i hranu tako da je svugdje zabranjeno pušenje.

OSTALO

Dobro je poznavati ćirilicu i barem osnove ruskog. Rijetko tko govori engleski.

Ako vam je hotel na jednom od otoka, a ostanete u gradu poslije ponoći, vodite računa o vremenu dizanja mostova.

Za izlete u Peterhof i Carsko Selo treba izdvojiti cijeli dan. I u jednom i u drugom parku ima restorana s pristupačnim cijenama u kojima možete napraviti pauzu.


2 komentara

Lea Martinović

20. travnja 2018. at 7:15 am

Bez police putnog osiguranja od 30.000€ nije nikako moguce dobiti vizu?!
Ps, super clanak! 🙂 🙂

Pozdrav!

  admin

  21. travnja 2018. at 7:07 pm

  Da, polica osiguranja je obavezna i treba ju priložiti uz zahtjev. Mi smo policu platili oko 100kn po osobi za 8 dana boravka. Bitno je samo da pokriva troškove od 30 000€ u slučaju nezgoda, bolesti itd…

  Hvala vam, pozdrav 🙂

Leave a Reply