Sankt Peterburg- TOP 10

Sankt Peterburg- TOP 10

SANKT PETERBURG- TOP 10

  1. PETERHOF – ruski Versailles

 

 

 

 

 

 

Ovo je ladanjsko imanje Petra Velikog. Izgrađeno 20-ak kilometara od Peterburga, na obali Finskog zaljeva. Dovoljno je veliko za cjelodnevnu šetnju i još nećete sve stići obići. Sastoji se od palače, fontana, kipova, parkova i vrtova. Najpoznatija je velika stepenasta fontana, koja se nalazi na svim fotografijama iz Rusije, s kipom Samsona koji otvara lavlja usta, a simbol je pobjede Rusa nad Šveđanima.

Kako doći do Peterhofa?

Prvi način: izaći na metro stanici Avtovo (crvena linija) i ukrcati se na minibus K300, K424 ili K424A. Cijena karte je 60 rub, a vožnja traje oko 40 minuta.

Drugi je način brzi brod koji stoji kod Ermitaža. Vožnja traje 35 minuta, a cijena po smjeru je 750 rub.

Za ovaj izlet treba izdvojiti cijeli dan. Unutar kompleksa nalaze se restorani i zalogajnice s pristupačnim cijenama.

Cijene ulaznica

Palača: 550 rub (Najbolje kupiti preko interneta jer se dugo čeka na ulaz.)

Park s fontanama: 750 rub (Postoji ulaz za grupe i za individualne posjetitelje pa nije gužva.)

 

 

  1. CARSKO SELO (Puškin)- ljetnikovac carice Katarine

 

 

 

 

 

 

 

Nalazi se 25 km južno od Peterburga. Ovo je nezaobilazna destinacija, nama čak ljepša od Peterhofa. Sastoji se od palače, predivnih parkova s jezerima i mostovima. Također je potrebno izdvojiti cijeli dan za razgled. Upala mišića zagarantirana. Kompleks ima nekoliko restorana u kojima možete predahnuti.

Kako doći do Carskog Sela?

Prvi i jednostavniji način: izaći na metro stanici Moskovskaya (plava linija) i ukrcati se na minibus K342 ili K545. Stanica se nalazi kod spomenika Lenjinu koji ćete vidjeti odmah pri izlazu iz metroa.

Možete izaći i na metro stanici Kupchino (plava linija) i ukrcati se na bus 186 ili minibus K286, K342 ili K545.

Drugi je način odlazak vlakom od željezničkog kolodvora Vitebsky do Carskog Sela. Kada stignete na kolodvor u Carskom Selu, ukrcajte se na bus (371, 382) ili minibus K371, K377, K382.

Cijene ulaznica        

Katarinina palača: 720 rub (Na ulazu su gužve pa je najbolje karte kupiti preko interneta.) Ne radi utorkom.

Katarinin park: 120 rub (Nije gužva na ulazu.) Ako želite vidjeti palaču, morate kupiti ulaznicu za park jer je ulaz u palaču iz parka. Park je ogroman i predivan, imate što raditi cijeli dan.

  1. MUZEJ ERMITAŽ

 

 

 

 

 

 

Smješten na Trgu dvoraca s pogledom na Nevu, najveći je ruski muzej. Sastoji se od šest zgrada, uključujući Zimski dvorac. Otvoren je 1852. Uspoređuju ga s pariškim Louvreom. Čuva sobe i namještaj ruskih careva, ali i slike velikih umjetnika poput Pabla Picassa. U jednom posjetu nije moguće sve obići pa je najbolje odabrati dijelove koji vas najviše zanimaju.

Cijena kompleta ulaznica je 700 rub. Najbolje ih je kupiti preko interneta ili na automatu na ulazu kako biste izbjegli višesatni red na blagajnama.

  1. Muzej Dostojevskog i grob Dostojevskog

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako ste ljubitelji ruske književnosti, svakako posjetite stan u kojem je živio Fjodor Mihajlovič Dostojevski. U ovom stanu napisao je Zločin i kaznu i Braću Karamazove. To je danas muzej koji se nalazi na adresi Kuznechny per. 5/2. 

Kako doći do muzeja?

Izaći na metro stanici Vladimirskaya (crvena linija). Nakon izlaska, desno je odmah Kuznechny ulica. Muzej je vrlo blizu metroa. Ako dolazite narančastom linijom, izađite na metro stanici Dostojevskaya.

Cijena ulaznice je 250 rub  i nema gužve. Ne radi ponedjeljkom. Srijedom radi od 13 do 20 h, a ostale dane od 11 do 18 h. Imaju lijepu suvenirnicu.

 

Grob Dostojevskog

 

 

 

 

 

 

 

 

Groblje na kojem je sahranjem F. M. Dostojevski nalazi se pored crkve Aleksandra Nevskog.

Kako doći?                                                                                                  

Metro, zelena ili narančasta linija. Izaći na stanici Aleksandra Nevskog, s druge strane raskrižja je park i groblje. Ulaznica: 200 rub.

 

  1. Tvrđava Petra i Pavla

 

 

 

 

 

 

 

 

Nalazi se na rijeci Nevi na otočiću Zayachy koji je mostovima povezan s otokom  Petrogradskaya.  Na otoku je tvrđava sa zidinama u kojoj su danas brojni muzeji, katedrala, park, šetnica i plaža. Sa šetnice se pruža pogled na Ermitaž.

Tvrđava je služila kao grobnica za ruske careve i kao zatvor za političke zatvorenike u kojemu je bio i Tito.

Ako nekoga zanima, u blizini je ZOO.

Kako doći?

Izaći na metro stanici Gorkovskaya (plava linija).

Ulaz na otok i u tvrđavu je besplatan, a skupna karta za sve muzeje u tvrđavi je 370 rub.

 

  1. Krstarica Aurora

 

 

 

 

 

 

Brod/muzej usidren na rijeci Nevi. Imao je važnu ulogu u Oktobarskoj revoluciji i važan je za rusku povijest.

Kako doći?

Izaći na metro stanici Gorkovskaya (plava linija). Otvoren je od 11 do 18 h. Ulaznica: 600 rub.

 

  1. KATEDRALA SV. IZAKA

 

 

 

 

 

 

 

 

Nalazi se 5 minuta hoda od Ermitaža. Ulaz u katedralu je 400 rub, a uspon na toranj 150 rub. S tornja se pruža lijep pogled na grad i rijeku.

  1. CRKVA KRISTOVA USKRSNUĆA

 

 

 

 

 

 

 

 

Izgrađena u prepoznatljivom ruskom stilu na mjestu gdje je ubijen car Aleksandar II. Nalazi se pored Griboedova kanala (metro stanica Nevsky Prospekt), a ulaz je 400 rub.

  1. OTOK KOTLIN

 

 

 

 

 

 

 

 

Nalazi se u Finskom zaljevu 30 km od obale. Gradić Kronstadt ugodan je za šetnju, a uz obalu se nalazi nekoliko vojnih utvrda koje se mogu obići brodom za 550 rub.

Kako doći do otoka?

Izaći na metro stanici Staraya Derevnya (ljubičasta linija) i ukrcati se na bus 101 za Kronstadt. Vožnja traje sat vremena, karta je 40 rub.

  1. KRSTARENJE NEVOM

 

 

 

 

 

 

 

 

Krstarenje Nevom nudi se gotovo na svakom pristaništu brodica u kanalima. Cijene su različite, ovisno o tome uključuju li obrok ili ne. Postoje i hop on – hop off brodovi kojima također možete u razgledavanje. Posebna je atrakcija krstarenje za vrijeme bijelih noći iza ponoći kada možete promatrati dizanje mostova.

 


Leave a Reply